Teklif Al
Elektrostatik toz boya sektörünün yükselen yıldızı Power Boya!
+90 (216) 290 26 89
E-Posta: info@powerboya.com.tr
Power Boya
Deri Organize Yan Sanayi Bölgesi YC-5 Parsel No:24 Tuzla/İstanbul
Süper Dayanıklı Polyester Toz Boya, zorlu dış ortamlar için Power Boya siz değerli müşterilerimize özel çözümler üretir. %100 verim sağlama olanağı ile Süper Dayanıklı Polyester Boyalar konusunda çözüm ortağınız Power Boya.
Tip: Adından da belli olduğu gibi şiddetli iklim şartlarına karşı süper dayanıklılık sağlar. Yüksek sıcaklık ve nem değişkenliklerinin olduğu yerlerde uygulanır.
Kullanım: Tüm metal ve cam yüzeylere mükemmel uyum sağlar. Alüminyum ve bina cepheleri başlıca kullanım alanları olarak sayılabilir.
Yüzey Hazırlama: Toz boya uygulanmadan önce yüzeyin , tüm kir, pas ve yağlardan arındırılması gerekmektedir. Dayanımın artırılabilmesi için, kimyasal işlemle demir fosfat, çinko fosfat, krom fosfat veya kromat ile kaplanmalıdır. Kullanılan malzeme ve yapılan işe göre seçilen kaplama hem malzemenin korunmasını hemde tozun yüzeye daha iyi yapışmasını sağlayacaktır.
Uygulama: Elle, otomatik corona veya tribo tipi elektrostatik toz sprey ekipmanıyla kullanılır.
Pişme Süresi: Pişme süresi ürünün içinde kullanılan reçinenin yapısı, fırın verimliliği ve parçanın kütlesiyle ilgilidir. Tavsiye edilen pişirme süreleri ilgili ürün etiketlerinde belirtilmektedir. ( azami sıcaklık degerlerine özen gösterilmelidir)önemli olan boyanın değil uygulanacak yüzeyin sıcaklığı görebilmesidir!.
Güvenlik: Toz kaplamalar yanıcı olarak nitelendirilmesine karşın parlayıcı değildir. Toz/hava karışımının alev alma sıcaklığı 450-600 °C’dir. Diğer güvenlik bilgileri 91/155/UE talimatına göre hazırlanmış safety data sheet’e başvurulması tavsiye olunur.
Ambalaj: Standart ürünler için net 25 kg’lık kutular içindedir.
Depolama: Kuru ve 35 °C sıcaklığı geçmeyen doğrudan güneş ışınına maruz kalmayan yerlerde kapalı ambalajda en az 1 yıl muhafaza edilir.
Toz boya kullanım verimi %100’e yakındır. Fazla atılan boya geri kazanım sistemi ile toplanır ve yeniden kullanılır. Bu nedenle daha ekonomiktir.
Otomasyon Kolaylığı – Toz boyayı otomatik tesisler için çok uygun hale getiren üç önemli faktör: Elektrostatik yüklenen toz boya kaplanacak malzemeye “statik” etkisi ile tam olarak yapışır. – Köşelere ve boşluklara tam olarak nüfuz eder. – Toz boya akma yapmaz.
Mükemmel Kaplama – Toz boyanın polimerizasyonu pişme işlemi sırasında boyanın malzemeye yapışmasını sağlar. Elde edilen kaplama aşınmaya, korozyona, kimyasal etkilere ve darbelere karşı mükemmel bir direnç gösterir. – Toz boya üreticilerinin sürekli araştırmaları sonucu renk, parlaklık, doku, dayanıklılık ve uygulama kolaylığı gibi önemli avantajlar kazanılmıştır.
Çevreci ve Doğal – Çevre dostu bir proses olan toz boyada uçucu petrol kaynaklı (solventler) bulunmaz. Bu sadece çevreyi korumakla kalmayıp aynı zamanda işçi sağlığını da korur. Boyacının sadece bir toz maskesi takması yeterli gelecektir.
Ekonomik – Toz boyama sistemlerinin ekonomik çalışmasının nedenleri: – Fazla atılan boya yeniden kullanılır. – Ön boyama gerektirmez. – Toz boya üreticisinden alındığı gibi kullanılır. Kullanmak için ön karıştırma veya hazırlık gerektirmez. – Karışım havası kullanmayı gerektirmez; tüm ortam havası filtreden geçip ortama geri verilir.
Toz boyanın uygulanması Elektrostatik temele dayanır. Toz boya partiküllerinin belirli bir basınçtaki hava ile boya tabancasına gönderilmesi ve elektrostatik yüklenerek daha önce topraklanmış malzeme üzerine püskürtülmesi olarak açıklanabilir. Toz boya ile yüzey arasında boyanın eksi (veya artı) yüklenmesinden dolayı bir çekim meydana gelir ve boya malzemeye elektrostatik olarak yapışır. Daha sonra 200ºC lik fırında eridiktern sonra kürleşerek malzemeye yapışması sağlanır. Bu prensipten yola çıkarak yapılan araştırmalarda boya partiküllerinin genel olarak 2 değişik metotla yüklenebileceği ortaya çıkmıştır.
Bunlar;
– Corona (iyonlaşma)
– Tribo (elektro – kinetik) metotlarıdır.
Corona Tekniği – Bu teknik tabanca gövdesinin içerisinde bulunan kaskatın, tabancanın ucunda bulunan iğneye gönderdiği yüksek voltajla (max 100 kV) tabancadan çıkan boyaya elektrik yüklenmesi prensibine dayanır. Yüksek voltaj havanın nötral durumunu bozarak eksi iyonlar oluşturmaktadır. Bu iyonlar birbirine ya da en yakın objeye yani toz taneciklerine tutunmaktadır. Böylece toz boya partikülleri de yüklenip, daha önce topraklanmış yüzeye püskürtülmektedir. Daha sonra malzeme 180ºC – 220ºC arası sıcaklıktaki fırına girerek üzerindeki boyanın erimesi, birbirine ve yüzeye iyice yapışması sağlanmaktadır. Corona metodunun en büyük avantajı; kolaylıkla yüklenebilmesi ve şu anda üretilen her türlü termoset toz boya ile başarıyla uygulanabilmesidir.
Tribo Tekniği – Bu sistemde hava ile boya, tabancaya geldikten sonra özel olarak tasarlanmış yollardan geçmesi ve sürtünmenin etkisiyle elektrostatik yüklenmesi temeline dayanır. Tribo sisteminde kaskat bulunmaz toz partikülleri sürtünme ile (kinetik) olarak yüklenir. Bu mekanizma farklı yüklerdeki iki maddenin (birisi elektron almaya diğeri elektron vermeye meyilli) birbirleriyle teması sonucunda gerçekleşir. Tribo tabancaların içerisindeki özel tasarlanmış yükleme yolları mekaniksel özelliğinden dolayı fazla toz boya birikimi sağlamayan ve yüzeye yapışmadan hızlı bir yüklemeye olanak veren PTFE yani teflondan yapılmaktadır.
Corona ve Tribo Sistemlerinin Karşılaştırılması
Yükleme – Corona – tabancanın içerisindeki kaskattan namlu ucundaki iğneye yüksek voltajın, havanın nötral durumunu bozarak, oluşturduğu eksi iyonların toz partiküllerine tutunması ile yüklenir. Tribo – Hareketli toz tanelerinin tabancanın özel yapılmış yükleme yollarına sürtünmesi ile yüklenir.
Boya Seçeneği
Corona – Her türlü termoset boyaya uygulanabilir. Tribo – Epoksi üzerinde mükemmel sonuç verir fakat polyester boyada epoksi kadar başarı sağlamaz. Bu nedenle tribo için üretilmiş boya kullanılmalıdır.
Uygulama
Corona – Tabanca çıkışında toz fazla olduğundan uygulamada belirli bir kolaylık sağlar. Tribo – Tabanca çıkışında toz çok yumuşak akar ve miktarı çok düşüktür. Bu nedenle özellikle otomatik sistemlerde çok sayıda tabanca kullanmak gerekir.
Faraday Kafesi Etkisi
Corona – Püskürtme sırasında ortama yüklenmemiş serbest iyonlar çıkar. Bu iyonlar yüzeyin girintili yerlerinde birikerek boyama güçlülüğü yaratırlar.
Tribo
– Faraday kafesi etkisi yoktur. Bu yüzden köşeli ve kavisli parçalarda mükemmel sonuç verir.
Karşı İyonizasyon
Corona – Yüzeyde biriken serbest iyonların çok olması boyamayı güçleştirir ve zayıf bir yayılmaya sebep olur. Tribo – Çok daha az etkilidir. Yüzeyde ince ve düzgün bir yayılma sağlar.
Aksesuar
Corona – Yükleme, tabancanın ucundaki iğneden yapıldığı için tabancanın ucuna boyamayı kolaylaştırıcı herhangi bir ek yapılmaz. Tribo – Toz boya tabancadan yüklenmiş olarak çıktığından ucuna değişik tipte hortumlar ilave edilerek boyama kolaylaştırılabilir.
Renk Değişimi Corona – Tabancada boya yolları geniş olduğundan kolayca temizlenir. Tribo – Tabancanın dar ve uzun olması temizliği güçleştirir.
WhatsApp Canlı Destek